Benhinneinflammation (Periostit/Medialt tibiasyndrom)

Olika namn på samma diagnos. Benhinneinflammation syftar trots namnet inte till en inflammation utan en överbelastning av de muskler och senor i underbenet som fäster mot insidan av tibia (skenbenet). 

Skadan i sig är oftast inte allvarlig men besvären kan vara nog så hindrande, skadan läker vanligtvis ut av vila medan fortsatt belastning kan förvärra tillståndet och leda till stressfrakturer.

Orsaken är inte enkel att fastställa och forskning tyder på att flera faktorer är involverade i diagnosen såsom obalans mellan muskulaturen på underbenets fram- och baksida, sensjukdom (tendinopatier) och små mikrotrauman av muskler och bindvävshinnan (periosteum) som fäster runt skenbenet (tibia). Hastig förändring och/eller ökning av belastning såväl som olika biomekaniska felbelastningar kan vara utlösande faktorer. Diagnosen är överrepresenterad hos idrottare men alla kan drabbas pga. olika överbelastningar i vardagen.

Symptom vid Benhinneinflammation

  • Symptomen utmärker sig som en dov, diffus smärta längs nedre delen av underbenets framsida eller insida vid ansträngning. Ibland kan du känna en viss spändhet och svullnad längs med den inre skenbenskanten. Inledningsvis uppkommer smärtan i början av aktivitet för att sen försvinna och kan sedan återkomma som en ökad känslighet under aktiviteten.
  • Har du dragits med symptom en längre tid kan smärtan vara tydligare och sitta i under hela aktiviteten, även vilosmärta förekommer.
Benhinneinflammation

Behandling av Benhinneinflammation

  • Vila från provocerande aktivitet tills du är besvärsfri, därefter gradvis stegrande återgång till normal aktivitetsnivå.
  • Att kyla det ömmande området kan ge smärtlindring på kort sikt.
  • Se över dina skor, stabila skor med bra stötdämpning rekommenderas under rehabiliteringsfasen.
  • Individuellt anpassade fotbäddar för stabilisering, avlastning och korrigering av fotens biomekanik (belastningsmönster) kan bli aktuellt.
  • Konsultera en av våra terapeuter angående muskulära obalanser samt behandlingsprogram för individuellt avvägd belastningsträning och/eller stretching.
  • Vissa studier har visat att stötvågsbehandling kan ha god behandlingseffekt, konsultera våra terapeuter för råd.