Överbelastningsskador

”För mycket belastning under för lång tid utan tillräcklig återhämtning.” Överbelastningsskador orsakas av att skelett, ligament och/eller muskler runt ett specifikt område belastats mer än vad de tål under en period.

Vanliga orsaker kan vara hårt, långvarigt och ensidigt arbete/träning, träning som involverar mycket löpning och hopp, en alltför snabb ökning av träningsdos, tidigare skador, ny utrustning, byte av underlag, muskulära obalanser eller svagheter, biomekaniska felbelastningar m.m.

Symptom vid överbelastning

Symptomen kommer ofta smygande och är till en början inte så påtagliga. Ett tidigt tecken kan vara morgonstelhet, stelhet vid/efter vila och smärta i början av en aktivitet som försvinner då man blivit uppvärmd. I förlängningen kan symtomen övergå till mer tydliga och besvär som begränsar vardagslivet eller träningen. Många har gått med sina besvär ett tag, i hopp om att problemet är övergående, innan de söker hjälp.

Det är viktigt att hitta den grundläggande orsaken till problemen, inte bara behandla symtomen. Lyssna på kroppen och ta hjälp tidigt. Långdragna besvär kan leda till degenerering (vävnaden bryts ner snabbare än den byggs upp) av vävnader med längre rehabiliteringstid eller kroniska tillstånd som följd.

Prognosen för de flesta överbelastningsskador är god, det kan dock ta lång tid. Därför är konsekvent avlastning och gradvis stegrande återgång till normal aktivitetsnivå viktig för att hjälpa kroppen att läka.

Ibland är det svårt att avgöra vad som är en akut skada eller något som är orsakat av en långvarig belastning, ett akut symtom kan ha sin orsak i en överbelastning.

Överbelastning symptom i knä, rygg och armbåge camp pro